Boğaziçi Üniversitesi Sürdürülebilir Kalkınma ve Temiz Üretim Merkezi tarafından gerçekleştirilen “Pamuk Tekstil Ürünleri için Ekolojik Kriterlerin Değerlendirilmesi” isimli proje Rio +20de “Sürdürülebilir Kalkınma” ve “Yeşil Ekonomiler” alanında ulusal derecede en iyi uygulamalardan biri olarak seçildi. Projenin amaçları
- A. Yaşam döngüsü boyunca geleneksel tişört kullanımı Yaşam Döngüsü Değerlendirme (LCA) metodolojisi ile değerlendirilmiş; asitlendirme, küresel ısınma, fotokimyasal ozon oluşumu, su ve karasal alanda gerçekleşen ötrofikasyonun öneminin belirtilmesiyle ilişkili başlıca çevresel etkilerin değerlendirilmesi ve ölçülmesi aşamaları uygulanmıştır.
- B. Sürdürülebilir üretim prensiplerine ilişkin alternatif tişört üretim sistemlerinin kalkınması yoluyla negatif çevresel etkileri azaltmak/en aza indirmek hedeflenmiştir.
C. Seçilmiş performans göstergelerini göz önünde bulundurarak geleneksel ve ECO tişörtleri karşılaştırmak esastır.
Potansiyel çevresel etkiler yetiştirme ve hasat, iplik eğirme, örme, yaş terbiyesi servis/kullanım ve bertaraf etme aşamaları göz önünde bulundurularak değerlendirildi.
http://www.uncsd2012.org/
|