"Gıda Sektöründe Sıfır Atık Yönetimi" (2020-1-TR01-KA202-093424) isimli AB Projemizin ilk ulusötesi toplantısı gerçekleştirildi

İstanbul Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün “Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Erasmus+ Programı, Ana Eylem 2 – Mesleki Eğitim Alanında Stratejik Ortaklıklar” hibe programı kapsamında koordinatörlüğünü yürüttüğü ve İl Müdürlüğü haricinde 8 ortak kurumun (T.C. İstanbul Valiliği, Boğaziçi Üniversitesi, Letonya Üniversitesi (Letonya), Enaip Lombardia (İtalya, vakıf), ETA (İngiltere, özel eğitim şirketi), KFITTC (Litvanya, meslek lisesi), MANRA (İspanya, belediyeler birliği), Media Creativa (İspanya, mesleki eğitim alanında şirket)) paydaşı olduğu Go Zero – Zero Waste Management in Food Sector (2020-1-TR01-KA202-093424) isimli projeye 31 Aralık 2020 tarihinde başlanmış olup, proje kapsamındaki ilk ulusötesi toplantı, Covid-19 önlemleri altında, 15-16 Aralık 2021 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirilmiştir.

Haziran 2023’te tamamlanması öngörülen projenin birincil amacı, gıda sektöründe çalışanların ve mesleki eğitim liselerinin gıda bölümünde okuyan öğrencilerin atık yönetimi becerilerinin geliştirilmesidir. Bu kapsamda, temel olarak 6 adet proje çıktısı hazırlanacaktır:

  • Avrupa’da Atık Yönetimi Uygulamalarına İlişkin Çerçeve ve Karşılaştırmalı Rapor (1)
  • Gıda Sektöründe Atık Yönetimi Becerileri ve Eğitim Müfredatı (2)
  • Gıda Sektöründe Atık Yönetimi Eğitim İçeriği (3)
  • Zenginleştirilmiş Eğitim Materyali ve E-Öğrenme Platformu (4)
  • Endüstriyel Simbiyoz Rehberi (5)
  • Gıda Sektöründe Atık Yönetimi Üzerine Öneri Metni (6)

Birinci çıktı kapsamında Boğaziçi Üniversitesi – Sürdürülebilir Kalkınma ve Temiz Üretim UYGAR Merkezi tarafından masa başı araştırması yapılarak Türkiye’de uygulanan atık yönetimi ve gıda sektörü özelindeki atık yönetimi ile ilgili güncel durum ortaya konulmuştur. Sektörde aktif olarak faaliyet gösteren firma ve kuruluşlarla (Reis Gıda, Tarım Ürünleri Hububat Bakliyat İşleme ve Paketleme Sanayicileri Derneği (PAKDER), Tüm Gıda Dış Ticaret Derneği (TÜGİDER), Meyve Suyu Endüstrisi Derneği (MEYED), Uludağ İçecek, Anadolu Etap, Tunay Gıda) odak grup toplantıları gerçekleştirilerek sektördeki atık yönetimi hakkında daha detaylı bilgi alınmıştır. Bu iki faaliyet sonuçları BU-SDCPC ekibi tarafından hazırlanan Ulusal Rapor’da sunulmuştur. İlerleyen aşamalarda, her paydaş kurum seçtiği gıda alt sektöründe çalışmalar yürüterek proje çıktılarına katkı sağlayacaktır. Projenin beklenen etkilerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Gıda sektörü alanında okuyan meslek lisesi öğrencilerinin ve sektör çalışanlarının sıfır atık yönetimi becerilerinin geliştirilmesi, sıfır atık yönetiminin çevresel ve finansal etkileri üzerine farkındalık kazanmaları
  • Eğitmenlerin gıda sektöründe sıfır atık yönetimi eğitimi verme becerilerinin geliştirilmesi
  • İşverenlerin ve yöneticilerin atık minimizasyonu için kullanabilecekleri stratejiler konusunda farkındalık kazanmaları
  • Ortak ülkelerde etkin bir gıda sektöründe sıfır atık yönetimi kültürünün teşvik edilmesi ve mesleki eğitim müfredatının geliştirilmesi
  • Ortak ülkelerdeki gıda sektöründe atık yönetimi ile ilgili uygulamalar, politikalar ve sistemler hakkında içgörü kazanımı

Proje Broşürü/TR

Proje Broşürü/ENG






Ana Sayfa / Kurul / Ekip/ Misyon/ Vizyon / Amaçlar / Yıllık Faaliyet Raporları / Paydaşlar / Makaleler / Konferans Sunumları ve Posterler / Projeler / Organizasyonlar / İletişim

BU Ana Sayfa / BU ESC / BU Library

Boğaziçi Üniversitesi Sürdürülebilir Kalkınma ve Temiz Üretim Merkezi 34342 Bebek, Istanbul.
Tel: +90 212 359 46 23 / +90 212 359 48 37