T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın Desteklediği Projede Nitelikli Sıfır Atık Belge Kriterleri ve Puanlama Esasları Belirlenerek Çeşitli Kurum ve Kuruluşlar için Kılavuz Oluşturuldu

12.07.2019 tarihli ve 30829 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Sıfır Atık Yönetmeliği’nin 4. Maddesi 1. Fıkrası (ş) bendine göre sıfır atık belgesi şu şekilde tanımlanmaktadır: “Sıfır atık yönetim sistemlerini kuran mahalli idareler ile EK-1 listede tanımlı diğer yerlere ve gönüllülük esasına dayalı olarak sıfır atık yönetim sistemini kuranlara verilecek, nitelikleri Bakanlıkça belirlenen” belgedir. Aynı yönetmeliğin 15. Maddesi 1. Fıkrasında sıfır atık belgesinin temel, gümüş, altın ve platin olmak üzere dört farklı seviyede düzenlendiği belirtilerek 16. Maddesi 2. Fıkrasında (Değişik: RG-9/10/2021-31623) “temel seviyede sıfır atık belgesine sahip yerlerden; il belediyeleri ve nüfusu elli binin üzerindeki ilçe belediyelerinin, organize sanayi bölgelerinin, alışveriş merkezlerinin, havalimanlarının, limanların, 250 oda ve üstü konaklama kapasiteli işletmelerin, zincir marketler ile üniversitelerin gümüş, altın veya platin sıfır atık belgesini almakla yükümlü oldukları; temel seviyede sıfır atık belgesine sahip diğer yerlerin ise talep etmeleri halinde gümüş, altın ve platin sıfır atık belgesi için başvuruda bulunabilecekleri” ifade edilmektedir. T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile imzalanan protokol kapsamında, Boğaziçi Üniversitesi, Sürdürülebilir Kalkınma ve Temiz Üretim UYGAR Merkezi tarafından bahse konu gümüş, altın ve platin sıfır atık nitelikli belgelerinin alınabilmesi için yerine getirilmesi gereken kriterler belirlenmiştir.

“Atık Azaltımı ve Önlemeye Yönelik Faaliyetler”, “Yeniden Kullanıma Yönelik Faaliyetler”, “İsrafın Azaltılmasına Yönelik Faaliyetler”, “Tedarik ve Lojistik Faaliyetleri” ile “Bilinçlendirme ve Farkındalığın Artırılmasına Yönelik Faaliyetler” ana başlıkları altında satın alma, liderlik, eğitim, sıfır atık raporlama, sistem tasarımı, atık önleme ve azaltma, yeniden kullanım, kompost, geri dönüşüm, sıfır atık analizi, kaynak yönetimi, tehlikeli atık yönetimi, özel atık yönetimi, bertaraftan uzaklaşma, kapalı döngü sistemleri ve sürdürülebilirlik alt başlıkları kapsamında nitelikli sıfır atık belge kriterleri ve puanlama sistemi oluşturulmuştur. Sıfır atık belgesi puanlama kriterlerinde dikkate alınan bertarafa giden atık miktarındaki azalma oranına göre belge seviyeleri Bakanlıkça belirlenmektedir ve nitelikli belge başvurusunun yapılabilmesi için bu oran %15’ten az olmamalıdır (zorunlu kriter) (bakınız: Sıfır Atık Yönetmeliği, RG-12/07/2019-30829, EK-4). Geleneksel atık yönetimi metotlarından kaynaklanan sera gazı emisyonlarının azaltılması, kaynak yönetiminin çevresel, sosyal ve ekonomik açılardan daha verimli bir hale getirilmesi, döngüsel ekonomi ilkelerinin benimsenmesi ve en önemlisi, oluşan atık miktarının minimum seviyeye indirilmesi amaçlarına uygun olarak geliştirilen bu nitelikli belge kriterleri, sıfır atık sistemi kapsamında gerçekleştirilen önemli adımlardan biri olarak görülmektedir.