Kişisel Bakım ve Kozmetik Ürün Grubu için Ulusal Çevre Etiketi Kriterleri Yayımlandı

Kişisel bakım ve kozmetik sektöründe katma değeri yüksek ürünlerin sosyo-ekonomik, çevresel ve teknik yönlerinin sürdürülebilirlik odaklı değerlendirilmesi ve ülkenin küresel rekabet düzeyini artırma kapsamında Ulusal Çevre Etiketi Kriterlerinin geliştirilmesi amaçlanmış ve karar verme mekanizması olarak da Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi (YDD) kullanılmıştır. Bu doğrultuda, T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü ile Boğaziçi Üniversitesi, Sürdürülebilir Kalkınma ve Temiz Üretim Araştırma Merkezi arasında 29.06.2020 tarihinde imzalanan protokol kapsamında "Kişisel Bakım ve Kozmetik Ürünleri Sektöründe Ulusal Çevre Etiketi Kriterlerinin Belirlenmesi Projesi’’, Prof. Dr. Nilgün Kıran Cılız’ın koordinatörlüğünde yürütülmüştür.

Projenin açılış toplantısı 10.07.2020 tarihinde çevrimiçi olarak düzenlenmiştir. Kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra özel sektörden temsilcilerin de katılım sağladığı bu toplantı ile Türkiye Çevre Etiketi Sistemi’nin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Proje kapsamında 29-30 Eylül 2020 tarihlerinde gerçekleştirilen bir diğer çevrimiçi toplantıda da Prof. Dr. Nilgün Kıran Cılız, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri, Döngüsel Ekonomi, Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim kapsamında Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi ve Çevre Etiketi’nin önemi konularını kapsayan bir eğitim gerçekleştirmiştir. Çevre Etiketi eğitim sunumu ile eş zamanlı olarak sektörel temsilcilerin katılımı sayesinde Türkiye’de kişisel bakım ve kozmetik ürünleri sektörünün sürdürülebilir üretim ve tüketim, ürün içeriklerinin çevre etiketi açısından değerlendirilmesi için YDD metodolojisi, çevre etiketi uygulaması gibi temel konular üzerindeki görüşü kavrayabilmek ve mevcut durumu çevresel sürdürülebilirlik açısından özetleyebilmek amacıyla üretimden atık yönetimine kadar hemen hemen her alandaki hususları kapsayacak bir anket çalışması yapılmıştır. Ayrıca, proje kapsamında yapılması planlanan pilot tesis incelemesi de Covid-19 pandemi koşulları göz önünde bulundurularak çevrimiçi olarak gerçekleştirilmiştir.

Proje kapsamında, ISO 14024: Tip 1 Çevre Etiketlemesi ve ISO 14040/44: Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi (YDD) standartları doğrultusunda kişisel bakım ve kozmetik ürün grubuna (katı sabun, sıvı sabun, şampuan, duş jeli, el ve vücut kremi, saç kremi, tıraş sabunu ve tıraş köpüğü) yönelik Çevre Etiketi kriterleri belirlenmiş ve bu kriterler uyarınca başvuru kılavuzu hazırlanmıştır. Hazırlanan bu dokümanlar, 09.09.2021 tarihli ve 1613368 sayılı Bakanlık Makamı Olur'una istinaden yayımlanmıştır ve Bakanlık internet sitesi üzerinden erişim sağlanabilmektedir. Proje çıktılarından biri olan ve Türkçe ve İngilizce olarak iki ayrı dilde hazırlanmış olan makaleler de yayımlanma sürecindedir.

Proje Broşürü

Proje Roll-up

https://cevreetiketi.csb.gov.tr/kisisel-bakim-ve-kozmetik-urunleri-sektorunde-ulusal-cevre-etiketi-kriterlerinin-belirlenmesi-projesi-2020-i-99566






Ana Sayfa / Kurul / Ekip/ Misyon/ Vizyon / Amaçlar / Yıllık Faaliyet Raporları / Paydaşlar / Makaleler / Konferans Sunumları ve Posterler / Projeler / Organizasyonlar / İletişim

BU Ana Sayfa / BU ESC / BU Library

Boğaziçi Üniversitesi Sürdürülebilir Kalkınma ve Temiz Üretim Merkezi 34342 Bebek, Istanbul.
Tel: +90 212 359 46 23 / +90 212 359 48 37